Kas tos išrūgos?

01/21/2019

Dažnai su klientais pasikalbame apie sūrį, jo skonį, gamybos procesus ir maistinę vertę, bet visuomet pritrūksta laiko pakalbėti apie labai svarbų produktą, kuris laikomas sveikatos eliksyru. Tai - išrūgos. Anksčiau tai buvo laikoma atliekomis, o dabar pripažįstama jų svarba ir maistingumas. Taigi, plačiau apie išrūgas.

Jos būna dviejų rūšių - saldžios, gaunamos po fermentinio sūrio gamybos, lengvai perdirbamos, iš jų gaminama rikota. Kitokios, rūgščios išrūgos gaunamos gaminant mūsų tradicinį varškės sūrį ir varškę. Jų perdirbimas komplikuotas, bet galima gaminti girą, pieno šampaną ar gerti grynas gydymo tikslais. Abejos išrūgos labai vertingos, nes jų sudėtyje yra labai vertingų komponentų, kurių nėra piene.

Išrūgų baltymų sudėtis:

Laktoglobulinas 50-55proc. Laktoalbuminas 20-25proc. Imunoglobulinas 10-5 proc. Serumo albuminai 5-10roc. Laktoferinas ir lako fericinas 1-2 proc. Laktoperoksidazės 0,5proc. Lizocimo 0,1 proc. ir kt.

Įdomu tai, kad pieno baltymas kazeinas yra sudėtingos struktūros, sunkiai virškinamas. Suvartojus 100 g tokio baltymo, sukuriama 73g. žmogaus baltymų. Tuo tarpu išrūgų baltymai yra lengvai skaidomi į peptidus ir amino rūgštis. Suvartojus 100 g išrūginių baltymų sukuriama net 104-124 g.! žmogaus kūno baltymų. Todėl tai yra tobulas maistas sportininkams, ligoniams ir aišku visiems kitiems.

tai yra tobulas maistas sportininkams, ligoniams ir aišku visiems kitiems. 

Išrūgų ir produktų pagamintų iš jų, vartojimo nauda:

-Vėžio prevencija,

-Sotumo jausmo didinimas,
-Teigiams poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai,
-Antivirusinis poveikis
-Mažina kraujo spaudmą,
-Imuninės sistemos moduliavimas, antikūnių gaminimasis,
-Skatina žaizdų gijimą, ypatingai burnos,
-Laktoglobulinas dalyvauja cholesterolio transportavime,
-Lactoalbuminas didina seratonino kiekį ir geriną miegą.

Taigi valgykime rikotą, gerkime gaivias išrūgas ir būkime sveiki!